Bosanac Muhamed Musić koji u Njemačkoj živi i radi 25 godina, odlučio je donijeti dio bh. atmosfere i jela u svoj restoran koji se nalazi u Leonbergu kod Stuttgarta. U maju ove godine počeo je uvoziti sarajevske ćevape koji su postali pravi hit među njemačkim klijentima.
Musić je rođen Tuebingenu (Njemačka), odrastao je u Knežini na Sokocu, a upisan je u matičnu knjigu rođenih u Vlasenici. Trenutno živi u Boeblingenu, a ima kuću i u Topuzovom Polju kod Visokog. Ugostiteljstvom se bavi više od 20 godina, a u njegovom restoranu rade ljudi iz BiH, Hrvatske, a prije dvije sedmice i jedan Sirijac iz Alepa. U razgovoru za Klix.ba kazao je kako sam naziv restorana “Gastronomiewelt Glemstal” (gastronomija svijeta) oslikava njihovu malu međunarodnu porodicu koju čini osoblje.
“Ćevapi u Njemačkoj su vrlo popularni, ali gdje god sam ih jeo to nije bilo to. Odlučio sam da uvozim naše prave ćevape i postali su pravi hit. Najčešće mušterije su Nijemci koji su oduševljeni. Ćevape serviramo uz pomfrit, ajvar ili kajmak. U prosjeku prodamo i 60 porcija dnevno ako je lijep dan”, rekao je Musić za Klix.ba.
Za pečenje ćevapa na roštilju zadužena su dva Bosanca – Fahrudin i Marko i jedan Hrvat iz Vinkovca – Ivan. Svi su zadovoljni, i radnici i mušterije, a osim Nijemaca u njegov restoran dolaze ljudi iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Posebnu čar ovom jelu daje to što se ćevapi peku na roštilju koji je napravljen u obliku lokomotive.
0 komentari: