srijeda, 28. lipnja 2017.

Torta Pavlova


Kada biste u jednoj riječi mogli opisati svu pahuljastost ovog svijeta, svu svježinu i miris nepredvidivog proljeća i svu slatkoću prirodnog nektara, sigurno biste sve to mogli sažeti u jednoj jedinoj riječi – Pavlova! I to ne bilo koja Pavlova – ne onog malog Pavla iz susjedne ulice što vam je baš jučer razbio prozor loptom, ne onog čika Pavla koji uvijek namrgođen sjedi na klupici ispred svoje kuće, nego one, jedne i jedine, neponovljive balerine Ane Pavlove o čijoj se izvedbi “Smrt labuda” i danas priča s divljenjem i poštovanjem. E, pa upravo toj dami u čast, navodno je jednom davno jedan kuhar u dalekoj Australiji, a možda i na Novom Zelandu (da, još uvijek je sporno gdje je nastala) pripremio jednu ovakvu tortu kojom je htio dočarati svu njezinu krhkost i virtuoznost pokreta i od tada se ona tako zove i priprema diljem svijeta kao vrhunska, a savim jednostavna poslastica od beze kora (meringue), slatkog vrhnja i svježeg voća, jagoda ponajčešće. S obzirom da po originalnoj recepturi za ovaj kolač trebaju samo bjelanjci, meni je nekako bilo žao baciti žumanjke pa sam odlučila svoju Pavlovu malo ‘doraditi’ kremicom od žumanjaka i gustina, te crvenim Dr. Oetker Preljevom za torte Fix i naravno svježim jagodama. Rezultat – doista jedna od najboljih i najukusnijih torti koje sam napravila u zadnje vrijeme pa mislim da ni Pavlova ne bi imala ništa protiv 😉  Fantastičan je ovo spoj hrskave slatke kore koja se topi u ustima, vanilaste kreme, slatkog vrhnja i mirisnih sočnih jagoda. Odmah moram reći da je ovo torta koja se užasno teško reže na lijepe i uredne šnite, ali s obzirom na količinu užitka koju producira svaki njezin zalogaj, vizualni doživljaj je zanemariv i svakako preporučam ovu slasticu kao idealan proljetni desert. Slijedi detaljan recept:
POTREBNO:
Za beze koru:
  • 25 dag šećera u prahu
  • 5 bjelanjaka
  • Za kremu:
  • 5 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 2,5 dl mlijeka
  • 10 dag maslaca
I još:
PRIPREMA:
  1. Za beze koru miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada postupno dodavati šećer i nastaviti miksati dok masa ne postane potpuno glatka i čvrsta i dok se skoro svi kristalići šećera ne otope.
  2. Na papiru za pečenje nacrtati kružnicu promjera 24 cm pa nanijeti sav snijeg od bjelanjaka u obliku tog kruga. Dobiti ćete prilično visoku kupolu koju treba žlicom lijepo zaravnati kako bi u oblik torte a u sredini, također žlicom, napraviti lagano udubljenje. Ne treba dakle u sredini biti rupa, jer će se ispečena kora tijekom hlađenja spustiti i popucati pa će se veće udubljenje napraviti samo od sebe.
  3. E sad ide najzahtjevniji dio: koru treba peći u pećnici, prethodno zagrijanoj na 150*C 2 sata. Tijekom pečenja pećnica se ne smije otvarati jer će se kora naglo spustiti i neće uspjeti nikako. Svakako budite sigurni u svoju pećnicu prije nego se upustite u sušenje beze kora, jer svaka je pećnica individualna za sebe, pa tako ono što je kod moje pećnice 150, na nečijoj drugoj pećnici može biti skoro 180. Dakle, bitno je da se kora polagano suši i da ne dobije naglo žutu boju. Kora će nakon pečenja/sušenja biti jako hrskava izvana a mekana iznutra (u sredini) te će nakon što ju izvadite iz pećnice početi lagano pucati i spuštati se u sredini. Ne brinite, to tako mora biti 😉
  4. Za kremu miksati žumanjke i šećer, dodati puding i malo mlijeka pa skuhati sve kupa u ostatku mlijeka. U ohlađenu kremu dodati maslac.
  5. Ohlađenu beze koru premazati po sredini kremom, složiti po njoj sjeckane jagode, prekriti sve tučenim slatkim vrhnjem pa od gore opet složiti jagode narezane na tanke šnitice. Od jednog dijela slatkog vrhnja napraviti ružice po rubu torte, ukrasiti cijelim jagodama, a po sredini torte žlicom ravnomjerno nanijeti Preljev za torte Fix. Pustite da preljev lagano curi sa torte, izgledat će posebno lijepo i dekorativno.
banner

Related Posts:

0 komentari: