Ovih mi je dana i dalje aktualna knjiga
Jela iz cijelog svijetai često ju prelistavam u potrazi za idejom što skuhati za ručak. Tako su nastale i ove pohane palačinke punjene ratatouille smjesom od patiđana, paprike i rajčice na način sličan kao što sam pronašla u jednom recptu iz te knjige.
Crêpes je naziv koji u Francuskoj upotrebljavaju za tanke palačinke, gdje se obično upotrebljavaju kao desert ili kao u ovom slučaju s laganim slanim nadjevom. Ne znam koliko su moje palačinke ispale tanke 😉 Ispekla sam ih onako kako ih uvijek pečem samo sam u smjesu dodala vegete i papra da budu malo pikantnije. Dakle, opet sam recept modificirala po svom što uglavnom radim sa većinom jela, jer mi je tako jednostavnije a i radije svakom jelu dodam neku svoju osobnu notu. Po receptu palačinke su se trebale prvo složiti i zamrznuti (što možda i nije loša ideja ali ja ju eto nisam isprobala) pa ispeći u pećnici, ali meni je bilo jednostavnije ispržiti ih u ulju na klasičan način pohanja. Na ovaj sam se recept odlučila jer sam u hladnjaku imala 1 patliđan i nešto malo paprike pa sam tako bez nekih velikih troškova napravila ukusan, jeftin i zasitan ručak. Jer, patliđani su po svom sastavu i punoći okusa namirnica koja sasvim lako može zamijeniti meso u prehrani. Evo mog recepta za pohane palačinke sa patliđanima:
Potrebno:
- 10 slanih palačinki
- 1 patliđan
- 2 crvene paprike roge
- 1 luk
- 3 dl soka od paradajza (ili konzerva pelata)
- brašno, 2 jaja i mrvice za paniranje
- ulje za pohanje
- vegeta, sol, papar
Priprema:
- Ispeći palačinke.
- Za ratatouille na ulju pržiti nasjeckan luk i papriku, dodati patliđan narezan na sitne kockice koji se prije toga treba nasoliti i pustiti oko 30 min odstajati da se ocijedi gorčina. Ocijeđeni patliđan isprati pod vodom pa ga tek onda dodati luku i paprici.
- Kratko poržiti pa dodati paradajz, začiniti po ukusu i pirjati dok povrće ne omekša.
- Na svaku palačinku stavljati po žlicu nadjeva, presložiti ih kao đepiće (pogledaj slike)
- Neispuštajući složenu palačinku iz ruku oprezno panirati, prvo u brašno pa u jaja pa u mrvice i odlagati na pladanj.
- Pržiti u dosta vrućeg ulja s jedne i druge strane dok ne porumene. Pržiti prvo onu stranu sa koje je palačinka zatvorena da se čim prije zapeče kako se ne bi razdvajala.
- Ocijediti višak masnoće s pečenih palačinki na papirnom ubrusu.
Poslužiti uz zelenu salatu ili umake po želji. Moji su ih klinci radije jeli uz ketchup i majonezu.
0 komentari: